Dalo by se říct, že tato doba doslova přeje alternativním stylům stravování. To, co si naši předkové před několika desítkami let nedokázali ani představit, je dnes normálním stavem. Dlouhou dobu trvalo, než si společnost zvykala na pojem vegetarián a později vegan a naučili se rozpoznat rozdíl. Vegetariánství označuje způsob stravy, ze které je vyřazeno maso, kdežto u vegana se jedná o všechny živočišné produkty, tedy mléko, máslo, maso, mléko, vejce a další. Problém ale nastává, když se vegetariáni začali rozlišovat na několik dalších poddruhů. Pojďme se na ně teď společně podívat a říct si, o co se vlastně jedná.
- Lakto-vegetarián – K tomuto stylu nejčastěji přistupují lidé s vysokým cholesterolem, čímž snižují riziko vzniku například srdečních onemocnění. Nekonzumují tedy maso, ryby nebo vejce. Zaměřují se na mléčné výrobky. Z tohoto důvodu se tato strava nazývá také rostlino-mléčná. Na jejich talířcích tedy najdete především zeleninu, luštěniny, klíčky, obilniny, všechny mléčné výrobky a ovoce.
- Ovo-vegetarián – Tento název může trochu klamat. Nemyslete si tedy, že se jedná o vegerariány, kteří se zaměřují především na konzumaci ovoce. Když vám prozradím, že se v angličtině označují za eggetariány, určitě se vám rozjasní. Tito lidé ze své stravy vyřazují veškeré živočišné výrobky. Výjimku tvoří pouze vejce. Celosvětově se ale jedná o nejméně zastoupený styl vegetariánství.
- Lakto-ovo-vegetariáni – Odhalit kombinaci obou předešlých stylů, určitě není žádným problémem. Povoleny jsou tedy jak výrobky mléčné, tak vejce. Velké oblibě se tato forma těší hlavě v západních zemích.
- Frutariáni –Frutariánství je ze zmíněných stylů tím nejpřísnějším. Dokonce má ještě přísnější hranice než veganství. Její stoupenci ze svého života vyřadili nejen všechny produkty živočišného původu, ale také luštěniny a obiloviny. Asi vás teď napadá, co tedy konzumují. Strava není nijak výrazně pestrá. Jedná se o ovoce (jak v čerstvé, tak v sušené formě), olivový olej, ořechy, semínka a med.
- Semi vegetarián (polo vegetarián) – Odmítají pouze určitý druh masa, kterým je maso červené. Povolená je tak nejen konzumace ryb a drůbeže, ale také zbytku živočišných produktů.
- Pesco-vegetariáni – Poslední typ vegetariánství, o kterém se zmíním vyřazuje veškeré durhy masa s výjimkou ryb. Neodepřou si ale mléčné výrobky a vejce.
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup