Každý je rozmrzelý, když po první neuspěje, když zrovna dělá nějaký steak nebo třeba i nějakou expertní masovou směs, která už přeci jen vyžaduje trochu umu. Odradí to daného člověka na věky dopředu, aniž by ještě něco zkusil. To je ale pořádná chyba, protože mnohdy lidé by si uměli sami uvařit. To platí extra pro pány, kteří v tomto neustále spoléhají na ženy, jsou schopni až hladovět, než jim žena přijde domů a uvaří jim. Přesně pro tyto případy si dnes ukážeme, jak můžete začít vařit, aniž byste propadli deziluzím a vzdali to hned na začátku.
- Začněte s jednoduchými jídly
Existuje celá řada fantastických pokrmů, které nejsou nijak složité a zvládlo by je i dítě. Stačí jenom pár surovin a dokážete vykouzlit nádherné jídlo. Například špagety s italskou rajčatovou omáčkou jsou extrémně jednoduché. Nemusíte mít ani konzervu, stačí nakrájet rajčata na malé kostičky, podusit je s trochou vody a pak přihodit bylinky a třeba i trošku kečupu, aby to mělo říz. A je to. Posypete sýrem a máte pěkný pokrm na letní dny. Nebo například dýně – rozřežete ji na měsíčky, potřete olejem se solí, pepřem a nějakou zelenou bylinkou (oregano, třeba) a hodíte do trouby na pár minut, dokud nebude dýně měkká. A máte dobrou alternativu k pečákům. Cílem je, nabrat zkušenosti na lehkých jídlech a postupně zvedat osu.
- Vařte podle receptu
Nejdříve začněte vařit přesně podle receptury. Poté zkuste experimentovat. A pak si to dělejte po svém. Ale vždycky je fajn se od něčeho pořádného odrazit, protože budete naráz mít dobrý základ. Fáze experimentování je od toho, abyste se oprostili od textu receptu a začali uvažovat kuchařsky trošku sami.
- Snažte se vařit vše v jednom hrnci
Nováčci často dělají tu chybu, že dělají vše v desatero hrncích a kuchyň pak vypadá, jak nějaké bojiště. Snažte se omezit počet hrnců a pánví na naprosté minimum. Dobrý kuchař zvládne udělat jídlo na jedné pánvi.