Japonská kuchyně je dlouhodobě v centru zájmu. Nejde o módní záležitost. Japonská kuchyně je nejen zdravá, ale i velmi originální a rafinovaná.
1. Malé porce
Japonská kuchyně se skládá z mnoha malých porcí. Jídlo zahrnuje řadu různých pokrmů, ale v omezeném množství. Trochu rýže, trochu masa, trochu zeleniny. Celé jídlo je vyvážené z hlediska kvality a množství. Je tedy nutričně kompletní.
2. Lehké vaření
Jí se hodně dušená strava, grilované nebo dokonce syrové potraviny.
Oblíbené je také smažené jídlo, ale často v lehčích a zdravějších formách.
3. Ryba je králem stravy V Japonsku jsou ryby velmi oblíbené. V Tokiu je rybí trh dokonce turistickou atrakcí. Velkoobchodní trh s rybami Tsukiji je doporučenou zastávkou pro jakýkoli itinerář. Zejména aukce tuňáků nebo charakteristické vyjednávání, které zahrnuje restauratéry a obchodníky, kteří se snaží prodat a koupit největšího tuňáka za nejlepší cenu.
Ryby jsou bohaté na „dobré“ tuky pro tělo, jsou užitečné pro zvýšení dobrého cholesterolu a podporu oběhového systému.
4. Velká spotřeba řas a jiných rostlinných potravin
Japonská denní strava zahrnuje hodně mořských řas a zeleniny. Proto je pro Japonce snadné doplňovat vitamíny a minerály.
5. Ne rafinovaným cukrům
V Japonsku se rafinované cukry běžně nepoužívají, dnes jsou považovány za zdraví škodlivé, a dokonce se považují za možné rizikové faktory pro rakovinu.
6. Fermentované potraviny
V zemi vycházejícího slunce se konzumuje mnoho fermentovaných potravin, například miso, které pochází z fermentace sóji a švestek nebo umeboshii, což je typické japonské solené ovoce.
Zdá se, že fermentované potraviny mají pozitivní vliv na imunitní systém a zdraví střev.
7. Zelený čaj
A konečně, zelený čaj je v Japonsku nutností.
Pije se kdykoli během dne, sám a jako doprovod k jídlu. Zelený čaj má mnoho prospěšných vlastností pro zdraví. Je velmi bohatý na antioxidanty a vitamin C.