Na křepelčí vejce už jste jistě v obchodě narazili. Ano, jsou to taková ta velice malá a hnědě tečkovaná vajíčka, která vypadají právě díky své velikosti roztomile a uměle. Napadlo vás ale někdy, že právě tento drobeček je nabitý vitamíny a prospěšnými látkami několikanásobně více, než jeho větší bratříček? A to je jen jedna z jeho předností.
Pokud chcete přesná čísla, mohu vám prozradit, že mají přesně 2,5x více vitamínu A, který je prospěšný pro náš zrak, 2,8x více vitamínu B1, jež zajišťuje nervovou vyrovnanost a snižuje únavu, a 2,2 x více vitamínu B2, jež pečuje taktéž o náš zrak, kůži, srdce a metabolismus. A to vše ve vajíčku, které je asi 5x menší než průměrné slepičí vajíčko. Nemyslete si ale, že je to vše. Tento prcek má také 5x více fosforu, draslíku a železa.
Do svého jídelníčku by je tak měli zařadit sportovci, jelikož jsou skvělým zdrojem bílkovin, starší lidé z důvodu náchylnosti na kardiovaskulární příhodu a osteoporózu ale také lidé často postihování různými chorobami. Křepelčí vajíčka totiž perfektně posilují imunitní systém a pyšní se také antibakteriálním účinkem. Od věci není ani jejich prospěšný vliv na migrény, alergie, anémii, vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi, nervový systém a zánět prostaty. Bát se jich nemusí ani alergici. Nezpůsobují alergické reakce díky obsahu ovomukodiového extraktu, který naopak tyto reakce potlačuje, a tak se používá na jejich léčbu.
Vaječinu pro celou rodinu z nich asi nepřipravíte, ale můžete je k slepičím vejcím přidat. Vhodná jsou také do salátů, vařená s chlebem nebo jako ozdoba do polívek. Skořápky rozhodně ale nevyhazujte! Jsou stejně zdravá jako obsah vejce, možná dokonce mnohem víc. Využít je můžete na přípravu prášku, který patří k velice luxusnímu a žádanému zboží hlavně mezi sportovci a jeho cena není zrovna nejnižší.