• Casu Marzu, Sardinie
Pokud jste si mysleli, že v Evropě jedí divné věci jen Francouzi, tak jste nebyli na Sardinii. Marzu Casual je doslova zkažený ovčí sýr plný červů. A co na to EU? Sýr se vyrábí pouze lokálně, nesmí se na něj dělat reklama, není volně ke koupi v obchodech. Dostanete ho koupit asi na třech místech přímo od výrobce.
• Balut, Filipíny
Balut je typickou filipínskou specialitou a najdete ho i v jiných asijských zemích. A nejen tam. Tuto dost nechutnou delikatesu můžete najít i ve vyhlášené asijské tržnici SAPA v Praze. Jde o oplodněné kachní nebo slepičí vejce, kde se vyvíjel zárodek a před vyklubáním se vejce uvařilo. Jde o pouliční jídlo, jí se přímo ze skořápky se solí a octem.
• Huitlacoche, Mexiko
Jedním z typických pokrmů bohaté mexické kuchyně je omáčka huitlacoche dělaná z parazitické houby, která napadá klasy kukuřice. Původně bílošedá houba vařením zčerná. Používá se do tacos a quesadillas. Zatímco celý svět se snaží tuto houbu vymýtit, v Mexiku ji pěstují a cení si ji jako lanýže.
• Fugu, Japonsko
S tímto pokrmem jste se určitě setkali ve filmu. Delikátní rybka má v sobě orgán s jedem, který se musí odborně odstranit, aniž by se kontaminovalo maso. Pokud se něco nepovede, místo gurmánského zážitku zemřete. Na přípravu ryby musí mít kuchař licenci.
• Hakárl, Island
Na Islandu můžete ochutnat shnilého žraloka. Jeho čerstvé maso je toxické. Musí napřed schnout a fermentovat, tím se jed odstraní. Maso je běžně dostupné v supermarketu.
• Sannakji, Korea
Pochoutka je vyrobená z nakji, malé chobotničky, která je zaživa rozsekaná na malé kousky a hned je podávaná. Přísavky na chapadlech jsou ještě aktivní. Kousání navozuje zvláštní pocit.
• Smažení pavouci, Kambodža
Pavouci se chovají v dírách v zemi nebo se chytají v lese. Obalí se solí a cukrem a smaží se na oleji a ochucují se česnekem. Nejsou to pavoučci, ale tarantule dosahující velikosti dlaně.