Máte chuť na čokoládu? Je to tak jednoduché. Stačí zajít do nejbližšího obchodu a prostě si vybrat tu pravou podle své chuti. Výrobci se předhánějí, který výrobek bude mít sametovější, plnější nebo originálnější chuť. Pokud bychom se vrátili o několik staletí zpět, tato pochoutka by pro nás možná byla nedostupná. A to přesto, že první zmínky o kakau, které je pro výrobu čokolády zásadní, můžeme vystopovat až do pátého tisíciletí před Kristem.
- Pochopitelně, že prvními výrobci byli Omlékové, Mayové a Aztékové.
- Tehdejší čokoláda se ale nejedla, nýbrž pila.
Technologický postup přípravy tohoto horkého nápoje si ale kmenoví šamani úzkostlivě střežili.Naštěstí pro nás se jim to nepodařilo. Cesta k výrobě klasické čokolády, jak ji známe dnes, byla ale ještě velice dlouhá.
-
Do Evropy se začíná šířit až v sedmnáctém století a rozdělovala společnost na dva tábory.
- Na ty, kteří si ji bez obav vychutnávali a na ty, kteří proti ní brojili.
- Považovali ji totiž za nápoj, který vyvolává v lidech nízké pudy.
- V některých herbářích bychom mohli dokonce najít informaci, že je čokoláda nápojem pro vepře.
Nutella vznikla díky válce
Vývoj technologických postupů výroby čokoládových pochoutek už se ale zastavit nedal. A tak v polovině devatenáctého století vzniká další pamlsek, kterému dnes málokdo odolá. V italském Turíně se rodí nápad spojit čokoládu s lískovými oříšky.
- Bylo to tak trochu nouzové řešení.
- V tu dobu ovládal Itálii Napoleon, který se rozhodl zamezit dovozu kakaových bobů.
- Bylo zapotřebí tedy vymyslet něco, co by doplnilo kvantitu a neutrpěla přitom kvalita.
Musíme uznat, že nápad to byl skvělý.O sto let později tento nápad dotáhl do konce podnikatel Pietro Ferrero a na světlo světa se dostala první Nutella. A opět to bylo nouzové řešení.
- Po válce bylo kakao velice drahé.
- Ferrero prostě hledal možnost, jak by čokoládový krém zlevnil, a tím zajistil jeho dostupnost každému.