Stačí sáhnout do zásob, nebo si od příbuzných na venkově vyprosit králíka a lehké a chutné jídlo si vykouzlíme snadno a rychle. Králičí maso je velice zdravé, ale aby bylo taky chutné, musíme s ním umět pracovat. Pomůžeme si několika způsoby:
• chuť masa podpoříme několikadenním uležením v chladu
• maso můžeme před zpracováním naložit do marinády
• maso můžeme před tepelnou úpravou potírat česnekem, hořčicí, citronem, rajským protlakem
• k pečení přidáme různou zeleninu
• staršího králíka před pečením naložíme na den do kyselého mléka
• na smažení používáme jen maso z mladých zvířat
Králičí salát
Potřebné suroviny: 1 králičí zadek, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 skleničku vinného octa, sůl, estragon, kerblík, bílý pepř, 2 hlávkové saláty, 100 g sardelových řezů, 70 g vařené mrkve, 70 g vařeného celeru, 70 g kaparů, 3 natvrdo vařená vejce, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce smetany, citron, nakládaná červená řepa a kapie na ozdobu
Králičí maso omyjeme a upečeme. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na tenké plátky. Z octa smíchaného s olejem, estragonem, rozkrájenou cibulí, solí a pepřem uděláme marinádu a maso do ní naložíme nejlépe přes noc v chladném prostředí. Hlávkový salát natrháme po umytí na kousky, přidáme k němu rozkrájené sardelové řezy, kousky vařené mrkve a celeru, kapary, nasekaný estragon a kerblík. Do tohoto základu vmícháme maso a poklademe na osminky nakrájenými vejci a pokapeme majonézou smíchanou se smetanou.
Dušený králík s mrkví, houbami a brambory
Potřebné suroviny: 1 králík, 400 g brambor, 2 velké mrkve, 100 g hub nebo žampionů, 100 ml bílého vína, bobkový list, lžíce šalvěje, 2 snítky tymiánu, masový vývar, hrst petrželky, olej, sůl a pepř
Naporcovaného králíka osmažíme na pánvi, okořeníme a dáme do pekáče, zasypeme bylinkami a dusíme na víně. K poloměkkému masu přidáme na kousky nakrájenou mírně předvařenou zeleninu, houby a brambory, podlijeme vývarem a vše dusíme doměkka. Podáváme nazdobené petrželkou.